Eskolan Konposta

Zer Konpostatu dezakegu?

Konposta egin nahi dugun momentuan zalantzak sortzen dira. Zer bota dezakegu? Edozein hondakin organiko balio du? Hona hemen konpostatu daitezken materia ezberdinen zerrenda labur bat.

Dibujo

SUKALDEA, JANGELA, GELA ETA PATIOA

Barazki gordinak eta sukaldatutakoak. Hondakin hauek oso ekarpen ona dira.
Janari eta ogi hondarrak. Edozein janari-hondar bota daiteke. Ondo nahastu beharko da eta konpostagailuan nahikoa materia egon beharko da, karraskariak ez erakartzeko, lurretik gertuegi egon ez daitezen. Hondakin horiekin meta berotu egiten da, zizareak erakartzen dira eta ez da usainik sortzen.
Haragi eta arrain hondarrak. Hezurrek denbora gehiago behar dute desegiteko, baina ekarpen ona dira.
Arrautza oskolak eta marisko hondarrak. Txikitzea komeni da desegiteko denbora behar baitute.
Fruitu  eta fruiti lehorren hondarrak. Oso ekarpen ona dira, laster desegiten baitira konpostagailuan. Udan, zuku gehiago izan ohi dute eta ekartzen duten geiegizo hezetasuna materia lehorrarekin orekatu beharko dugu.
Kafe eta infusio hondarrak.Oso ekarpen ona dira.
Jogurt eta zukuak.Ontzirik gabe, mesedez. Egin izan ohi den galdera bat da eta.
Sukaldeko papera. Sukaldeko papera janari-hondarrekin zikinduta egon behar da, baina ez sukaldean erabiltzen diren substantzia kimikoekin.
Sukaldeko eta komuneko paperaren tutuak. Txikitu eta konpostagailura bota.

LORATEGIA

Landare hondakinak. Luzeegiak badira moztea komeni da, batez ere, adar lodiak izanez gero. Zenbat eta txikiago moztu, errazago desegiten dira. Oso ekarpen ona.
Inausitako adaxkak. Adazkak birrindu egin behar dira. Adarrak moztu gabe bota ez gero, nahasketa egitea zaila izango da. Tamaina, behatz batena izango da gehienez.
Hosto lehorrak. Udazkeneko hostoak erabili daitezke, poltsetan gorde eta pixkanaka botatzen joan. Olibondo, pinu, ereinotz eta honelakoak deskonposatzen zailagoak dira.
Zerrautsa eta txiribila. Aroztegiko hondakinak oso onak dira konposta egiteko, beti ere tratatu gabeko zura erabiliz. Txiribila hobegoa izaten da, duen estrukturagatik. Zerrautsa pilatzea errazagoa da, aireztatzea zailagoa izanez.
Belar lehorra. Dentsitate bajua duenez, metatutako nahasketak tenperatura oso altuak hartzen ditu. Belar lehorrik onena euritik babestu gabekoa da, deskonposatze prozesua hasita bait du.
Lorategiko belarra. Moztu eta zuzenean bota ordez, lehortzen utzi.
Lastoa

Nabigatzen segituz gure cookien politika onartzen duzula ulertuko dugu. Al continuar con la navegación entendemos que aceptas nuestra política de cookies. +Info

Cookien erabilpena. eskolankonposta.eus-k bere cookiak eta hirugarren batzuenak erabiltzen ditu nabigazio esperientzia hobetzeko eta azterketa analitikoak egiteko. Nabigatzen segituz gure cookien politika onartzen duzula ulertuko dugu. Uso de cookies. eskolankonposta.eus utiliza cookies propias y de terceros para mejorar la experiencia de navegación y realizar analíticas. Al continuar con la navegación entendemos que aceptas nuestra política de cookies.

Itxi / Cerrar